Historia

Vilénin Leipomon tarina

Vilenin Leipomo Ruovesi 4.11.1952

Leipomon perustivat Eila (os. Saario) ja Mauri Vilén alunperin Ruovedelle. Mauri oli ennen sotaa työskennellyt Ruovedella kahdessa leipomossa, joten hänellä oli alan osaamista. Hän oli myös osakkaana ruovesiläisessä leipomossa, mutta haave omasta leipomosta kypsyi hiljalleen. Vuonna 1951 Vilénit ostivat Ruovedelta kiinteistön, johon he muuttivat asumaan ja asunnon yhteyteen rakennettiin leipomo. Työt Vilénin Leipomossa aloitettiin 4.11.1952

Vilenin Leipomon aloituspäivä Virroilla 16.4.1968. Uunilla paistaja Asseri Aaltonen, höyryhuoneen ovella Eila Vilen, keskellä Mauri Vilen ja oik. kondiittorimestari Heikki Ritvanen

Vilenin Leipomon aloituspäivä Virroilla 16.4.1968. Uunilla paistaja Asseri Aaltonen, höyryhuoneen ovella Eila Vilén, keskellä Mauri Vilén ja oikealla kondiittorimestari Heikki Ritvanen.

Muutto Virroille

Leipomon tilat kävivät ahtaiksi eikä laajentamisen mahdollisuutta ollut. Tuli eteen uusien tilojen etsiminen. Ruovedelta niitä ei kuitenkaan tahtonut löytyä. Silloin Virtain kauppala teki Viléneille tarjouksen uudesta vuokrahallista ja leipomotoiminta päätettiin siirtää Virroille. Muutto tapahtui yllätysnopeassa ajassa pääsiäisen pyhinä huhtikuussa 1968. Leipomo oli muuton vuoksi kiinni vain neljä päivää. Sen jälkeen leivonta jatkui Virroilla uusissa tiloissa. Ruovedelle jäi Vilénin myymälä.

Mauri Vilén tarkastelemassa aamun valjetessa tulipalon tuhoja 16.4.1970.

Tulipalo

Tasan kahden vuoden kuluttua muutosta, 16.4.1970 yöllinen tulipalo tuhosi koko leipomorakennuksen maan tasalle.  Yhdessä yössä koko Vilénien elämäntyö oli tuhoutunut.  Yrittäjyys näytti synkimpiä puoliaan eikä itkuilta ja epätoivolta vältytty. Perusteellisen harkinnan jälkeen Eila ja Mauri päättivät kuitenkin jatkaa yritystoimintaa.  Avuksi tuli Virtain Kauppala, joka rakensi uuden leipomohallin palaneen kiinteistön tilalle.  Tuhoutuneesta leipomosta jäi jäljelle vain arinauuni ja voidaankin sanoa, että uusi leipomo rakennettiin tuon arinauunin ympärille. Leipomo avattiin uudelleen vain neljän kuukauden kuluttua tulipalosta.

Eila jatkaa yksin

Kolme vuotta tulipalon jälkeen leipomoa kohtasi jälleen suru-uutinen, kun Mauri Vilén yllättäin menehtyi vain 51 vuoden iässä. Pidetyn johtajan poismenosta oli kuitenkin selvittävä ja Eila jatkoi leipomotoimintaa yksin.  Myöhemmin Eila mm. laajensi leipomon toimitiloja Virroilla sekä rakennutti Ruovedelle poikansa Risto Vilénin kanssa uuden liikekiinteistön. Tuossa kiinteistössä toimi useita eri yrityksiä sekä Vilénin oma myymälä.  Kiinteistö siirtyi 1988 kaupan myötä Risto Vilénin omistukseen. Leipomoa Eila johti vahvasti ajanhengessä ja investoi ensimmäisten joukossa esimerkiksi automaattisiin jauhosiiloihin sekä toimiston mikrotietokoneisiin. Vuonna 1979 Eila valittiin Virroilla Vuoden Yrittäjäksi.

Pertti Vilén jatkoi vanhempiensa työtä, kun yrityskaupan myötä leipomo siirtyi hänen nimiinsä 1.4.1989.

Toinen sukupolvi

Eila johti leipomoa yksin 16 vuotta. Yhteensä hänelle kertyi 37 vuotta yrittäjänä, kun leipomo 1.4.1989 yrityskaupan myötä siirtyi Eilan ja Maurin nuorimmalle pojalle, Pertti Vilénille. Nuori yrittäjä oli tuolloin vain 32-vuotias, mutta työ leipomossa oli hänelle tuttua, sillä hän oli työskennellyt leipomossa jo toistakymmentä vuotta. Vuoden kuluttua sukupolvenvaihdoksesta Pertti osti leipomon kiinteistön Virtain Kaupungilta ja vuonna 1995 leipomon yhtiömuoto muuttui toiminimestä osakeyhtiöksi. 

Pertin aikana leipomolle hankittiin uusia koneita ja leipomo otti käyttöönsä koko kiinteistön 1400 neliön toimitilat.  Pertin yrittäjävuosina tuotevalikoimaa päivitettiin . Vuonna 2008 leipomolla syttyi jälleen tulipalo. Ripeä alkusammutus kuitenkin pelasti leipomon suurpalolta ja leipomista pystyttiin jatkamaan keskeytyksettä. Vuonna 2004 Leipomo sai Virtain kaupungin myöntämän Virrat-palkinnon tunnustuksena merkittävästä toiminnasta Virtain hyväksi.

Kolmas sukupolvi

Yrittäjänä Pertti toimi 29 vuotta. 1.4.2018 leipomolla toteutettiin jälleen sukupolvenvaihdos, kun Vilénin Leipomo Oy yrityskaupan myötä siirtyi Pertin lapsille, Mervi ja Jussi Vilénille. Molemmilla sisaruksilla on leipomoalan ammatillinen koulutus.  Työskentely perheyrityksessä on molemmille tuttua jo kahdenkymmenen vuoden ajalta.  

Kolmannen polven yrittäjät ovat ylpeitä leipomon pitkästä historiasta ja perinteisistä tuotteista. Tärkeää on myös olla ajassa mukana ja sekä leipomon toimintaa että tuotevalikoimaa päivitetään jatkuvasti. Perheyrityksen tarina jatkuu.

Sukupolvenvaihdos 1.4.2018

Sukupolvenvaihdos 1.4.2018. Kuvassa Pertti Vilén sekä uudet yrittäjät, sisarukset Mervi ja Jussi Vilén.